Theorie


Soorten voedsel

We maken onderscheid tussen plantaardig (groenten, fruit, kruiden,…) en dierlijk (vlees en vis) voedsel.

De mens

  • De mens eet zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Hij is een alleseter of omnivoor.mens

 

 


Dieren

  • Een wild konijn eet plantaardig voedsel. Het is een planteneter of herbivoor.
    konijn

 

Andere voorbeelden van planteneters: koe, paard, schaap, geit,…

  • Een tijger eet dierlijk voedsel. Het is een vleeseter of carnivoor.
    Tijger

 

Andere voorbeelden van vleeseters: wolf, hond, leeuw, hyena,…

 ————————————————————————————————————–

Voedingsmiddelen

Ga voor jezelf na wat je deze morgen gegeten en gedronken hebt en wat je gisterenavond at en dronk.
Noteer deze voeding in 2 kolommen zodat het plantaardig en dierlijk voedsel van elkaar gescheiden is.

Op deze manier dus:  
 kolommen

 
 

 

 

Definitie: Al wat we eten en drinken, noemen we de voedingsmiddelen.

————————————————————————————————————-

Voedingsstoffen of voedingsbestanddelen

Voedingsstoffen of voedingsbestanddelen zijn niet hetzelfde als voedingsmiddelen!

Definitie: Voedingsstoffen of voedingsbestanddelen zijn stoffen die in het voedsel aanwezig zijn.

De 6 voedingsstoffen zijn:

  1. Water
  2. Eiwitten
  3. Vetten
  4. Mineralen (zouten)
  5. Vitaminen
  6. Sacchariden of koolhydraten (glucose en zetmeel) 

Voedingsmiddelen zijn…

  • verpakt:    Als voedingsmiddelen verpakt zijn (blikje cola, pak koekjes, potje yoghurt, …), is het heel eenvoudig om de aanwezige voedingsstoffen af te lezen op de verpakking.
  • niet verpakt:   Als voedingsmiddelen niet verpakt zijn (kiwi, aardappel, wortel, biefstuk, …), kunnen we de aanwezige voedingsstoffen niet aflezen. We moeten dan de voedingsstoffen gaan opsporen met herkenningsmiddelen of indicatoren.

————————————————————————————————————–

Herkenningsmiddelen of indicatoren

Wat is een goed herkenningsmiddel?

Een herkenningsmiddel is goed enkel en alleen als het reageert op 1 voedingsstof.

Door middel van enkele proefjes gaan we trachten aan te tonen welk herkenningsmiddel typisch is voor de voedingsstoffen water, eiwitten, vetten, zout, glucose en zetmeel.

De 6 herkenningsmiddelen zijn:

  1. Albustix
  2. Clinistix
  3. (Boterham)papier
  4. Kobaltchloridepapier
  5. Zilvernitraat
  6. Lugol of Kaliumtrijodide

Bekijk onderstaande video voor de resultaten van de proefjes en voor extra uitleg!!!

Opdracht: Download het bestand ‘Werkblaadjes_herkenningsmiddelen of indicatoren’ aan de rechterkant van de site en tracht de werkblaadjes in te vullen met de informatie die je verkregen hebt via de video.
Probeer vervolgens om de video samen te vatten via onderstaande tabel.

tabel

De ingevulde tabel is terug te vinden bij de samenvatting.

Reacties zijn gesloten.